Cum aplici pentru un împrumut?

Să aplici pentru un împrumut online este simplu și rapid, poți avea banii în cont în doar câteva minute. Este însă o idee bună să folosești această formă de creditare ori de câte ori ai nevoie de bani? Nicidecum. Vom detalia în cele ce urmează principalele aspecte pe care trebuie să le iei în considerare pentru a evita să te supraîndatorezi.

Deși procesul de aplicare pentru un credit nebancar este facilitat foarte mult de platformele high tech dezvoltate în acest scop, este în continuare necesar să-i acorzi o atenție deosebită pentru a fi sigur că iei decizia corectă, evitând capcanele financiare.

Chiar ai nevoie de un împrumut?

Să te împrumuți online este într-adevăr ceva foarte simplu, însă înainte de a aplica, sfatul nostru este să-ți evaluezi cu maximă seriozitate necesitățile financiare curente. Întreabă-te, de exemplu: „Este acest împrumut cu adevărat necesar?” sau ”Pentru ce voi folosi banii?”. Cu alte cuvinte, adresează-ți acele întrebări care îți vor permite să te asiguri că scopul împrumutului este justificat și că nu ai la dispoziție alternative mai avantajoase.

Verifică mai multe opțiuni de împrumut

În funcție de suma dorită și profilul tău financiar, este foarte probabil să ai posibilitatea să alegi între mai multe opțiuni de finanțare. Spre exemplu, atunci când ai nevoie de o sumă mică de bani, împrumutul acordat de un IFN (instituție financiară nebancară) poate reprezenta cea mai rapidă soluție, însă trebuie să știi că există și opțiuni mai convenabile, cum ar fi împrumutul oferit de un CAR (casă de ajutor reciproc).

De asemenea, în funcție de tipul de împrumut (de nevoi personale, pentru cumpărături, pentru firmă, pentru achiziția unui autoturism etc.) poți beneficia de condiții contractuale personalizate și dobânzi preferențiale. Informează-te foarte bine despre cât mai multe variante de împrumut, studiază ratele dobânzii, termenii de rambursare și fii atent la eventualele comisioane sau taxe adiționale. Sfatul nostru este să compari întotdeauna ofertele mai multor instituții financiare, pentru că numai astfel vei putea identifica cea mai bună opțiune pentru tine.

Asigură-te că îndeplinești criteriile de eligibilitate

Fiecare creditor stabilește propriile condiții în care acordă împrumuturi. Din acest motiv, nu trebuie să te îngrijorezi dacă ai primit un răspuns nefavorabil la cererea ta. Cel mai probabil, un alt creditor îți va aproba cererea de împrumut. Verifică așadar dacă îndeplinești cerințele, cum ar fi vârsta minimă, venitul lunar, istoricul de credit etc. și pregătește documentația necesară pentru a aplica.

Citește cu atenție termenii contractului de împrumut

Citeste cu atenție termenii și condițiile împrumutului, fără a neglija niciun aspect referitor la perioada contractuală, rata dobânzii, consecințele nerespectării termenului de rambursare, penalitățile pentru întârzierea la plată și orice eventuale comisioane sau taxe adiționale. Dacă ceva nu îți este suficient de clar sau nu înțelegi anumiți termeni, nu ezita să adresezi întrebări creditorului, prin e-mail sau telefonic.

Completează online cererea de împrumut

Odată ce ai toate informațiile și documentele necesare, poți completa cererea de împrumut. Procesul de aplicare este de obicei simplu și destul de rapid, principala ta grijă acum fiind aceea de a te asigura că introduci toate datele corect și le verifici încă o dată înainte de a trimite cererea.

Așteaptă răspunsul creditorului

După aplicare, va urma o perioadă de așteptare în timpul căreia creditorul va evalua cererea ta de împrumut și va lua o decizie de aprobare sau de respingere. Acest proces poate dura de la câteva minute sau ore, până la câteva zile. În cazul în care cererea a fost aprobată, vei fi contactat pentru a finaliza procesul și a încasa efectiv banii.

Sfaturi adiționale

  • Înainte de a aplica, verifică întotdeauna autenticitatea și reputația online a instituției financiare;
  • Evită să aplici la mai multe împrumuturi simultan, deoarece acest lucru îți poate afecta negativ scorul de credit;
  • Planifică din timp modalitatea în care vei rambursa împrumutul pentru a evita acumularea datoriilor.